Meddig fog tartani a járvány? Mikor térhet vissza minden a normális kerékvágásba?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Valószínűleg sokáig. A vírusok önmagukban nem életképesek - ha sikerülne elérni, hogy egyszerre a világon egyetlen fertőzött ember vagy állat se legyen, és ezt az állapotot fenntartani annyi ideig, hogy a környezetünkben esetleg megmaradt vírusok is elveszítsék a fertőzőképességüket, a koronavírus egyszerűen kihalna.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírus túlságosan szétterjedt ahhoz, hogy el tudjuk érni ezt: az is nehezen megoldható, hogy egyetlen országban ne legyenek fertőzöttek, nemhogy egyszerre a világ minden országában.

Ha lesz hatékony védőoltás, az ezen segíthet: ha nem marad olyan fogékony áldozat, akit a vírus fertőzni tud, az lehetőséget ad rá, hogy egész világon felszámoljuk. Ennek a feltétele, hogy a védettséget mindenki megkapja, vagyis hogy az oltás mindenki számára elérhető legyen, és mindenki éljen is a lehetőséggel. Az oltás nem csak a betegségtől véd, azt is megakadályozza, hogy mi magunk terjesszük a vírust, ezért amint elérhető lesz, érdemes beadatni saját magunk és a szeretteink érdekében is.

Addig azonban bele kell nyugodnunk, hogy a koronavírus egy darabig még velünk marad. Amikor a vírus terjedését sikerül átmenetileg megzabolázni, az emberek mozgását, gyülekezését korlátozó intézkedések fokozatosan lazításra kerülhetnek, de ha a járvány újra terjedni kezd, ezeket - legalább részben - újra szigorítani kell majd. A fertőzések számának alakulását a hatóságok folyamatosan figyelik, hogy a korlátozásokat enyhítsék amint lehet, illetve szigorítsák, ha arra van szükség.

Címkék: betegség, járvány, oltás

Utolsó módosítás: