Szeretném ha letesztelnének koronavírusra. Hogy kapok tesztet?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Ha szerinted megfertőződtél, de úgy érzed, hogy túléled, és az otthoni ágynyugalomtól jobb lesz, akkor maradj otthon. Hívd fel a háziorvosodat, és jelezd neki, hogy szerinted megfertőződtél. A háziorvos elmondja neked, hogy mi a teendőd, és segít a tesztelésben, ha arra van szükség.

Amennyiben nem szorulsz kórházi kezelésre, akkor nem feltétlenül fognak bevinni kórházba. Ha tesztelni fognak téged koronavírusra, az ezzel kapcsolatod főbb tudnivalókat megtalálod itt. Az is megeshet, hogy az orvos úgy ítéli meg, hogy most nem fog téged letesztelni. Ettől ne ess pánikba. A háziorvosod az NNK eljárásrendje alapján dönt arról, hogy teszteljen-e téged, és ha igen, mikor.

Ha annyira rosszul vagy, hogy kórházi ápolásra szorulsz, akkor értesítsd a háziorvosodat telefonon az állapotod romlásáról. Ha nincs háziorvosod, vagy nem tudod elérni, te magad is hívhatod a megyei ügyeleti számot, vagy sürgős és indokolt esetben a mentőket. A diszpécsernek jelezd, hogy szerinted koronavírusos vagy, és hogy úgy gondolod, kórházi ellátásra van szükséged. A diszpécser kikérdez téged, és küld egy mentőt, akik lehet, hogy csak a helyszínen megvizsgálnak, de lehet, hogy be is visznek a kórházba.

Jelenleg kapható a gyógyszertárakban a fertőzés otthoni körülmények közötti kimutatására alkalmas gyorsteszt, 3000-8000 forintos áron. A gyorstesztekről itt írunk bővebben. Megkérheted egy ismerősödet, hogy hozzon neked egyet. A gyorstesztek nem olyan precízek, mint a PCR. Ha pozitívat mutat, azt bátran elhiheted, de megesik, hogy néha úgy mutat negatívat, hogy koronás vagy. Ha úgy gondolod, hogy koronád van, de a gyors teszt negatívat mutat, és biztos szeretnél lenni a dologban, a PCR teszt megbízhatóbb eredményt ad.

Címkék: tesztelés, PCR, praktikus tanács, háziorvos, elkaptam

Utolsó módosítás: