Mi az a kontaktkutatás, és kik a kontaktjaim?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Ha kontaktkutatás kapcsán keresnek téged, az azért van, mert rólad, vagy valakiről akivel nemrég találkoztál kiderült, hogy koronavírusos. Egyik sem ok a pánikra, de előfordulhat, hogy tesztelni kell majd téged koronavírusra, illetve hogy a hatóságok arra kérnek majd, hogy két hétig maradj házi karanténban.

Ha te vagy az, aki valószínűleg fertőzött, a hatóságok megpróbálják majd minden lehetséges “kontaktodat” megkeresni, és kifaggatni, hogy vannak-e tüneteik. Ha gyanús, hogy átadhattad nekik a fertőzést, ők is karanténba kerülnek. Ez ne tartson vissza téged attól, hogy megemlítsd őket, hiszen nekik is lehetnek rizikócsoportba tartozó szeretteik, ezért jobb ha tudnak róla, ha nagy eséllyel vírushordozók.

Kik minősülnek kontaktnak? Mindenki, aki

Vagyis ha valakire ráköszöntél az utcán, azt nem kell megemlíteni, de azt akivel egy irodában dolgozol egész nap, vagy akivel beültél egy kávézóba egy órára azt igen.

Fontos lehet az is, hogy milyen helyeken jártál: mindenképpen említsd ha pl. távolsági buszon utaztál, orvosnál, kórházban, vagy idősek otthonában voltál.

Ha a pozitív teszteredmény ellenére a hatóságok egyelőre nem kerestek meg kontaktkutatás miatt, te is felveheted a kapcsolatot azokkal, akikkel találkoztál, hogy tudasd velük hogy fertőzött vagy. Ha az illető tényleg fertőzött, a vírus továbbterjedését megakadályozhatja ha időben tudomást szerez róla.

A kontaktok kontaktjai - vagyis akik nem találkoztak közvetlenül fertőzöttel, csak valakin keresztül - azok nem kerülnek karanténba. Ugyan nem zárható ki hogy fertőzöttek, de ennek az esélye jóval kisebb.

Címkék: fertőzés, járvány, kontaktkutatás, karantén

Utolsó módosítás: