Mitől lesz valaki koronavírus gyanús vagy valószínűsített eset?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Mivel a koronavírus tüneteit nehéz megkülönbözteti más betegségekétől, biztosan csak akkor állapítható meg a fertőzés ha PCR tesztet végeznek. Ez viszont időbe telik, ami a vírus gyors terjedése miatt nagyon megnehezíti a járvány elleni védekezést. Ezért azokra az emberekre is oda kell figyelni, akiknek (még) nincsen pozitív teszteredménye, de ettől még előfordulhat, hogy koronavírusuk van.

Ezt a problémát úgy próbálják megoldani, hogy többféle koronavírus esetet különböztetnek meg: azon kívül akik teszttel igazolt, tényleges fertőzöttek, meg lehet állapítani még kétféle (kicsit gyanús illetve nagyon valószínű hogy beteg) esetet.

A három kategória így a következő:

  1. “gyanús” - akinek tünete van, (vagy az orvos azt gondolja, hogy gyanús)
  2. “valószínűsített” - akinek tünete van, (vagy az orvos azt gondolja, hogy gyanús), ÉS emellett volt kapcsolata koronavírus fertőzöttel, vagy a röntgen vagy CT eredményei koronavírusra utalnak
  3. “megerősített” - vagyis pozitív PCR teszttel igazolt fertőzött.

Az, hogy valaki melyik kategóriába kerül besorolásra, eldönti, hogy milyen további intézkedésekre lesz szükség, erről itt találsz összefoglalót.

Címkék: teszt, járvány, fertőzés, eljárásrend, eset definíciók, koronavírus gyanús, valószínűsített koronavírusos, megerősített koronavírusos

Utolsó módosítás: