Nem tartós az immunitás a vírussal szemben? Most mi lesz?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

Még nem tudjuk pontosan, hogy a fertőzésen átesve általában milyen hosszú védettségre számíthatunk majd - ezzel a kérdéssel részletesebben itt foglalkozunk.

Előfordul, hogy valaki bizonyítottan újrafertőződik koronavírussal, miután meggyógyult. Kevés olyan esetről tudunk azonban, ahol a második fertőzés súlyosabbnak bizonyult az elsőnél.

Egy 2020 szeptemberi brit tanulmány random választott emberek vérében mérte a koronavírus elleni IgG típusú ellenanyagok mennyiségét, és arra jutottak, hogy idővel csökken azoknak a száma, akik pozitív tesztet mutatnak. Ez nem jó hír, mert arra utal, hogy a vírus elleni védettség mértéke csökken, ami önmagában nem meglepő, de a folyamat gyorsasága (az, hogy hónapok elteltével 6% pozitív helyett csak 4,4% pozitívat találtak) az.

Mielőtt azonban pánikba esnénk, nézzük meg alaposabban, hogy mit is mond ez a cikk!

A kutatók több körben vizsgálták a lakosságból véletlenszerűen kiválasztott emberek koronavírus ellenes ellenanyag (IgG) szintjét. Ebbe a több körbe nem ugyanazok az emberek kerültek. Vagyis azt nem mondhatjuk ki, hogy valaki, aki első körben termelt IgG-t, az a második körben már nem, mert egy embert nem vizsgáltak kétszer.

A vizsgálati módszer egy szerológiai gyorsteszt volt, aminek a szenzitivitása 84,4%-os. Ezek a tesztek kevésbé érzékenyek, mint a laboratóriumban végzett ELISA vizsgálatok, így előfordulhat, hogy kisebb mennyiségű IgG-t nem “vesznek észre”. A fertőzések lezajlása után az IgG szintje a vérben lassan csökkenni kezd, ami természetes folyamat: ha a kórokozó már nincs jelen, a szervezetünk nem készíti nagy mennyiségben “potyára” ezeket, csak addig, amíg szükség van rájuk. Néhány memóriasejt továbbra is termel ellenanyagokat, kisebb mennyiségben.

Az IgG azonban nem az egyetlen reményünk a koronavírus ellen: a brit tanulmány a koronavírusra reagáló T sejtek a mennyiségét nem vizsgálta, pedig a védekezésben az immunrendszer T sejtjeinek is fontos szerepe van. Jól mutatja ezt, hogy vannak olyan ritka immunhiányos betegségek, ahol a betegek szervezete genetikai okból nem termel B sejteket, így ellenanyagokat sem. Ez általában igen súlyos állapot: gyakran kell ellenanyag infúziót kapniuk, mert enélkül könnyen megbetegszenek. Két olasz fiatal, aki ilyen immunhiánnyal küzd, elkapta a koronavírust, de mindketten felépültek - valószínűleg főként a T sejtjeiknek és a kapott kezeléseknek köszönhetően, hiszen az ő immunrendszerük egyáltalán nem tud a vírus ellen IgG-t termelni.

Összegezve tehát: nem valószínű, hogy a koronavírus ellen a védettségünk egy egész életen át kitart majd, de a csökkenő IgG szint önmagában nem jelenti azt, hogy teljesen védtelenné váltunk volna.

Címkék: járvány, fertőzés, védettség, immunitás, ellenanyag, IgG

Utolsó módosítás: