Mintavevők tízparancsolata - Mire figyelj, ha tapasztalat nélkül állsz neki mintavételezni?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Orvos szakértőnk, Dr Somogyi Éva összeírta, mire kell figyelni a koronavírusos beteg mintavételezésénél. Az alábbi írás főleg akkor hasznos, ha tapasztalat nélkül, az egyetemi padból kerültél a beteg orra elé, állsz a kezedben a mintavevő pálcával, és úgy szeretnél mintát venni, hogy közben te ne fertőzödj meg.

A teljes szöveget pdf formátumban letöltheted innen. Ragaszd ki bátran, hogy a társaid is lássák.

Kedves Egyetemista Kollégák!

Gyakorló orvosként nehéz szívvel figyelem, hogy az élet milyen kihívás elé állított Titeket. Személyes tapasztalataim, és műtői gyakorlatom alapján állítottam össze a következőket, annak érdekében, hogy a saját, és a Rátok bízott betegek védelme a maximális legyen. A szakszerűtlen folyamat megfertőzhet Titeket, és az egészséges, de tesztelésre jelentkező pácienseket magatok is megfertőzhetitek! A tesztek használatát nyilván elmagyarázták, de van még pár dolog.

Mintavevők tízparancsolata

  1. Soha ne nyúlj az arcodhoz, szemüvegedhez, hajadhoz, pláne ne a maszkodhoz, zsebkendőhöz (tulajdonképpen semmihez) hacsak előtte közvetlenül nem fertőtlenítetted a kezedet/kesztyűdet! A szemüvegedet ne pakold az asztalra, mert annak a felületén bármi lehet.
  2. A kesztyű semmit nem véd önmagában, hiszen a vírus nem megy át a bőrön. Csak azért van, hogy a bőröd ne menjen tönkre a napi 200 x végzett fertőtlenítésben. A mintavevő pálcát vagy tampont (annak csomagolását is!) mindig csak frissen fertőtlenített kézzel/kesztyűvel (új kesztyű nincs elég) érintsd meg. A vírussal beszennyezett kezeddel az összes dobozban lévő tampont egy mozdulattal be tudod szennyezni (a csomagolását biztos, és bontáskor esetlegesen magát a pálcát is, mert a kesztyűd nagyobb, mint kellene, és nehezebben mennek a finom mozdulatok).
  3. A kibontott pálcának, tamponnak csak a legvégét foghatod meg, a beteg orrába kerülő 2/3-a semmivel sem érintkezhet (kb. eddig bedugod a beteg orrába, ha jól csinálod)!
  4. Csak úgy egyél, vagy igyál, ha előtte kompletten „kimosakodtál”. Odabent ne egyél, ha nincs másik helyiség, az utcán is jobb. A dohányzók kockázata különösen nagy, ha összefogdossák a cigarettát/dobozt.
  5. A többi eszköz ugyan egyszerhasználatos, de az arcpajzsot minden alkalommal fertőtlenítsd, mielőtt felteszed a fejedre.
  6. Ha a csapat kifut a nap végére a fertőtlenítőszerből, legalább folyékony szappan legyen a táskádban. Vigyél magaddal tiszta nejlonzacskót, a táskádat és egyéb holmidat ebbe tedd bele – akár van szekrény, akár nincs, mert nem lehetsz biztos benne, hogy az tiszta-e.
  7. A telefonodat/tolladat naponta több százszor is megérinted, ami kockázatos. Napközben használd kihangosítva, inkább ne tedd a füledhez (mármint a telefont). A zsebbe/táskába csak úgy kerüljön vissza, ha fertőtlenítetted megfelelő fertőtlenítő szerrel.
  8. A mintavételre jövő beteg a maszkot ne vegye le, csak az orráról húzza le, neked csak arra van szükséged. Azt is csak 20 másodpercre. Fölösleges, hogy éppen rádköhögjön.
  9. A helyes mintavételnél a pálca nagyobb része eltűnik a beteg fejében. Ha közben a nagyobb felét látod, valószínűleg nem vagy elég mélyen. Közel vízszintesen vezesd, ha elakadtál, óvatos sodró mozdulattal told lassan előrébb, amíg ütközik a hátsó garatfalon. Van, aki a pálca végét óvatosan ujjal kopogtatva halad befelé. Ha nem nyúlsz elég mélyre, az a PCR-nél is okozhat álnegativitást, ami miatt sok beteget szabadjára engedsz - tévesen.
  10. Mindig csak a következő beteg álljon bent, a többi az ajtón kívül várakozzon. Ne felejtsük el: sokan közülük nem betegek, és nagyon nem lenne jó, ha épp itt fertőződnének meg - a mintavételi pontokon a tényleges betegek valószínűleg sokan vannak.

Jó munkát és jó egészséget, vigyázzatok magatokra és egymásra!

Címkék: járvány, fertőzés, mintavétel, teszt, praktikus tanács, orvosoknak

Utolsó módosítás: