Már negyedik hete pozitív a PCR tesztem. Ez normális?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Előfordulhat. Egy korábbi tanulmány alapján, a kórházból kiengedett betegek 16% a felépülést követően még 24 nap után is pozitív eredményt produkált a PCR teszten. Illetve az is előfordult már, hogy valaki felgyógyult, amit negatív teszt is igazolt, de a következő PCR teszten ismételten pozitív lett.

A PCR teszt nagyon érzékeny, akár néhány darab RNS-t képes már kimutatni egy mintából. Emellett eredetileg nem arra találták ki, hogy a fertőzőképességet megállapítsák. Más szóval lehet valakinek a PCR tesztje pozitív úgy, hogy valójában már nem fertőz. A PCR teszt a vírus örökítőanyagát, az RNS-t mutatja ki. Vagyis arra a legideálisabb használni, ha szeretnénk megtudni, hogy valóban koronavírusunk van-e, avagy esetleg influenza, vagy más fertőzéssel küzdünk (vagyis a vírustörzs megállapításához).

De a szükség nagy úr: a PCR még mindig gyorsabb mint egy tenyésztéses módszer, több olyan labor van, ami alkalmas az elvégzésére, és biztosan megállapítja, hogy koronavírus fertőzésről van szó, ezért ez vált az elsődleges módszeré a kimutatásban. De ne felejtsük el, hogy előfordulhat, hogy a szervezetünk már nem termel fertőzőképes vírust, hanem a maradék, sejtekből felszabaduló RNS-t detektálja a PCR.

Ha azt szeretnénk megállapítani, hogy valaki fertőzőképes vírusokat ürít-e még, ahhoz tenyésztéses eljárásra lenne szükség. A dél-koreai CDC 800 beteget követett nyomon a felépülésük után, akik negatív, majd később ismételten pozitív tesztet produkáltak. A nyomon követés során úgy tűnt, nem volt kontaktusuk ismételten koronavírusos beteggel, ezért valószínűleg nem arról van szó, hogy újra elkapták a vírust. Amikor a vírust tenyésztéses eljárásnak vetették alá ezekből az emberekből, akkor azt tapasztalták, hogy vírus nem szaporodik, inaktív, vagyis valójában arról lehet szó, hogy a PCR a visszamaradt RNS-t is képes kimutatni a mintákban.

Végül fontos kihangsúlyozni, hogy a betegség lefolyása és a fertőzőképesség minden emberben más és más! Ha lehetőséged van, maradj karanténban, ha tudod, hogy még mindig pozitív vagy. A jelenlegi eljárásrend szerint a karantén időtartama a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 7 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy. A karantén feloldásához alapesetben nincs szükség negatív tesztre. Ez alól kivételt az képez, ha kiemelt kockázatnak tennél ki másokat abban az esetben, ha véletlenül mégis fertőző vagy (például ha betegeket látsz el).

Címkék: PCR, teszt, elúzódó pozitivitás, újrafertőződés, fertőzőképesség, RNS, tenyésztés

Utolsó módosítás: