Már negyedik hete pozitív a PCR tesztem. Ez normális?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Előfordulhat. A fertőzésből felgyógyultak egy kisebb részénél a PCR teszt eredménye hetekig pozitív maradhat egy kis része. Illetve az is előfordult már, hogy valaki felgyógyult, amit negatív teszt is igazolt, de a következő PCR teszten ismételten pozitív lett.

A PCR teszt nagyon érzékeny, akár néhány darab RNS-t képes már kimutatni egy mintából. A vizsgálat célja a vírus jelenlétének megállapítása, nem pedig a fertőzőképességé. Más szóval lehet valakinek a PCR tesztje pozitív úgy, hogy valójában már nem fertőz. A PCR teszt a vírus örökítőanyagát, az RNS-t mutatja ki. Arra a legideálisabb használni, ha szeretnénk megtudni, hogy valóban koronavírusunk van-e, vagy esetleg más fertőzéssel küzdünk (vagyis a kórokozó azonosításához).

Ha viszont azt szeretnénk megállapítani, hogy valaki fertőzőképes vírusokat ürít-e még, ahhoz más eljárásra lenne szükség. Ilyenkor a vírust működés közben próbáljuk tetten érni: azt vizsgáljuk, hogy a beteg mintájában lévő vírusok képesek-e arra, hogy a laboratóriumban nevelt sejtekben kárt tegyenek. Ha igen, akkor ebből tudjuk, az illető fertőző. Egy friss brit tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött emberek szervezetében átlagosan 6-7 napon át voltak kimutathatók szaporodóképes vírusok. Ezzel szemben a PCR tesztjük jóval hosszabb ideig, átlagosan 14-15 napig volt pozitív, az antigén gyorstesztek pedig szintén pozitívat jeleztek a szaporodóképes vírustermelődés megszűnése után néhány napig. A magyarázat természetesen az, hogy a vírus alkotóelemeinek jelenléte nem egyenlő a fertőzőképes vírusok jelenlétével.

Végül fontos kihangsúlyozni, hogy a betegség lefolyása és a fertőzőképesség minden emberben más és más! Ha lehetőséged van, maradj karanténban, ha tudod, hogy még mindig pozitív vagy. A jelenlegi eljárásrend szerint a karantén időtartama a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 7 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy. A karantén feloldásához alapesetben nincs szükség negatív tesztre. Ez alól kivételt az képez, ha kiemelt kockázatnak tennél ki másokat abban az esetben, ha véletlenül mégis fertőző vagy (például ha betegeket látsz el).

Címkék: PCR, teszt, elúzódó pozitivitás, újrafertőződés, fertőzőképesség, RNS, tenyésztés

Utolsó módosítás: