Hogy lehet 1 év alatt oltást kifejleszteni a koronavírus ellen, ha máskor ez 5-10 évbe telik? Bízhatunk így benne?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ennek több oka is van. Egyrészt most szinte az egész tudóstársadalom erre fókuszál, hogy minél előbb vakcina legyen, hiszen ez most a legégetőbb probléma a világon. Ezért minden erőforrás mozgósításra került. Sok kutató (és gyógyszerfejlesztő cég), akik eddig nem a koronavírussal foglalkoztak, most minden mást félretett, hogy a koronavírus elleni hatékony védőoltás vagy gyógyszer fejlesztésén és tesztelésén dolgozzon.

Másrészt az anyagi háttér is jóval nagyobb, több pénzügyi forrás biztosított a fejlesztésekre.

Harmadrészt a döntéshozók is most igyekeznek minden bürokratikus akadályt elgördíteni a fejlesztések elől, azaz sok - egyébként több hónapos - bürokratikus engedélyezési folyamat pusztán néhány napra rövidült.

Negyedrészt ezeket a vakcinákat önkénteseken kell tesztelni, hogy végül a megfelelő biztonságosság és hatékonyság igazolva legyen (A tesztelési folyamatról itt olvashatsz részletesebben). Jóval több ember jelentkezik most ezekre a kísérletekre, így nem kell hónapokat várni, míg a megfelelő mennyiségű önkéntes toborzásra kerül.

Ötödrészt az elmúlt években a védőoltások mögött lévő technológia rohamosan fejlődött. A régi, klasszikus eljárások során elő kell állítani a vírusfehérjét és megfelelő ún. adjuvánssal csomagolni vagy elölni a kórokozót, míg az új generációs módszerek lehetővé teszik, hogy gyorsabban és egyszerűbben, egyszerűen a fehérjét kódoló RNS-t vagy DNS-t juttassuk be. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Egy oltás kifejlesztése során a készítők egy sor ilyen akadállyal küzdenek meg, ami több hónappal, vagy akár évvel hosszabbítja meg a vakcina fejlesztéseket. A folyamat idejének megrövidülése nem befolyásolja a vakcina minőségét. Az oltásoknak ugyanolyan szigorú feltételeknek kell eleget tennie, mint korábban.

A kapkodás az oltást gyártó cégeknek sincs érdekében. Képzeljük csak el, mekkora blama lenne egy cégnek, ha kiderülne, hogy a vakcinája nem biztonságos. Ezt nem engedhetik meg maguknak, ezért - talán még a korábbinál is - szigorúbban felügyelik a fejlesztéseket. Emellett a tudományos közösség is árgus szemekkel figyel és várja a megjelenő tanulmányokat, amelyek a vakcinák teszteléséről szólnak és alaposan elemzik azokat, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem történt hiba ezek során.

Címkék: oltás, védőoltás, vakcina, mellékhatás, kísérlet, kockázat

Utolsó módosítás: