Beoltatnám magam Moderna oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Magyarországon jelenleg kétféle koronavírus elleni oltás van forgalomban, az egyik a Pfizer Comirnaty nevű terméke, a másik pedig a Moderna COVID-19 RNS vakcinája. Ez a tájékoztató a Moderna oltásáról szól, a Pfizer oltásét itt találod.

A Moderna oltás egy RNS alapú oltás, arról, hogy ez mit jelent, és miben különbözik más oltóanyagoktól, itt olvashatsz többet. Az RNS az oltásban a koronavírus spike (tüske) fehérjéjének egy stabilizált változatát kódolja. Beadás után a szervezeted sejtjei elkészítik a fehérjét, az immunrendszer pedig észreveszi az új fehérjét ezeknek a felszínén és reagál rá. Az RNS a szervezetben néhány napig stabil, nem marad meg örökké. Ha lebomlik, nem termelődik több spike fehérje, de az immunrendszerünk továbbra is emlékszik majd rá.

Két oltást is kapok?

Igen, a Moderna vakcinája is két oltásból áll, amit 28 nap különbséggel kell beadni.

Hol fognak megszúrni?

A hozzád legközelebbi oltóponton várnak majd, de csak akkor, amikor sorra kerülsz, hívatlanul ne állíts be. Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a Pfizer vakcinához hasonlóan a felkarizomba adják, azaz a válladba kapod a szurit.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

Erről még nincs adat, nem tudjuk.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget a második oltás beadása után 14 nappal vizsgálták. Ekkor az oltás hatékonysága 94%-os volt. Egyetlen oltás beadása után nem tudjuk pontosan milyen mértékű védettség alakul ki, de feltételezhetően gyengébb és kevésbé tartós.

Meddig maradok védett az oltás után?

Még nem tudjuk.

Gyerekek kaphatnak oltást?

Jelenleg csak 18 év felett ajánlott. Felső korhatár nincsen. Nem azért nem ajánlott gyerekeknek, mert bennük kárt okozna, hanem azért, mert a hatását még nem vizsgálták gyerekeken. Ha már lesznek ilyen irányú vizsgálatok, akkor gyerekeknek is adható lesz majd, vagy lesz “gyerekverzió” az oltásból.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, kifejezetten ajánlott is megkapniuk, hiszen ők vannak a leginkább veszélyben. Az oltás után kialakuló védettségük hasonlóan jó, mint a fiatalabb korosztálynak (kb. 86%-os).

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. De ha nemrég estél át a betegségen, akkor valószínűleg van még valamilyen szintű védettséged, ezért ráérsz beadatni később. A jelenlegi protokoll szerint azt, aki fél éven belül bizonyítottan átesett a betegségen nem oltják be.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

Ha súlyos PEG (polietilén glikol) vagy PEG-származék allergiád van, az viszont lehet gond, mert az RNS ebben az oltásban is egy lipidburokba van “csomagolva”, ami PEG-tartalmú. Az összetevők teljes listáját itt találod (6.1 pont).

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem ajánlott az oltás beadása.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost, mert előfordulhat, hogy úgy ítéli meg, hogy jobb, ha mégsem olt be téged.

Ha én leszek az a ritka eset, akinek súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciója lesz, akkor is be kell adni a második oltást?

Nem.

Ez az oltás gyakrabban okoz súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciót, mint más oltások?

Egyelőre nem tudjuk.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha akut lázas betegséged, gyulladással járó fertőzésed van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok?

Várandósok esetében nem vizsgálták a biztonságosságát, ezért egyértelmű ajánlás erre nincsen. Vemhes állatokban nem okozott problémát a beadása. Az, hogy a méhlepényen átmegy-e, illetve az anyatejbe bekerül-e, nem ismert.

Az oltást jelenleg nem ajánlják terhesség esetén, mert a hatékonyságát és biztonságosságát vizsgáló kísérletekben várandósok nem vettek részt. Ha már több tapasztalatunk lesz az alkalmazásáról, akkor ez valószínűleg megváltozik majd.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Igen, de előfordulhat, hogy csak csökkent mértékű védettséged alakul majd ki. Az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, ezért nem veszélyes a beadása immunhiányban szenvedőknek.

A kérdés-válaszok az EMA és a Moderna tájékoztatója, illetve az Allergic Living összefoglalója alapján készültek.

Címkék: RNS oltás, oltás, spike fehérje, tüskefehérje, Moderna, COVID-19 RNS vakcina, allergia, anafilaxiás reakció, terhesség

Utolsó módosítás: