Beoltatnám magam Moderna oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Magyarországon eddig 6 gyártó koronavírus elleni oltása kapott engedélyt:

A Moderna oltás egy RNS alapú oltás, arról, hogy ez mit jelent, és miben különbözik más oltóanyagoktól, itt olvashatsz többet. Az RNS az oltásban a koronavírus spike (tüske) fehérjéjének egy stabilizált változatát kódolja. Beadás után a szervezeted sejtjei elkészítik a fehérjét, az immunrendszer pedig észreveszi az új fehérjét ezeknek a felszínén és reagál rá. Az RNS a szervezetben néhány napig stabil, nem marad meg örökké. Ha lebomlik, nem termelődik több spike fehérje, de az immunrendszerünk továbbra is emlékszik majd rá.

Két oltást is kapok?

Igen, a Moderna vakcinája is két oltásból áll, amit 28 nap különbséggel kell beadni.

Hol fognak megszúrni?

Ahhoz, hogy beoltsanak, regisztrálnod kell a vakcinainfo.gov.hu-n. Ezután tudsz foglalni időpontot az EESZT oldalán. Az, hogy hol milyen oltás elérhető éppen változó lehet, de érdemes olyan helyet választanod, ahova könnyen eljutsz, mert a második adag oltást ugyanitt kapod majd meg (erre nem kell külön regisztrálni). Ha kérdéseid vannak az időpontfoglalással kapcsolatosan, a COVID-oltás időpontfoglalás - GYIK segít eligazodni.

Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a felkarizomba adják.

Mit kell vinnem magammal az oltásra?

Személyazonosító okmányt, TAJ kártyát, és ezt a nyilatkozatot, kitöltve.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

A legtöbb tanulmány az oltásoknak a súlyos tünetekkel járó fertőzéssel szemben vett hatékonyságát vizsgálja, és ebből a szempontból minden engedélyezett oltóanyag jól bevált. Érdemes viszint észben tartani, hogy az enyhe, vagy akár tünetmentes fertőzések esetében a hatékonyság kisebb.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget a legszélesebb körben a második oltás beadása után 14 nappal vizsgálták. Ekkor az oltás hatékonysága 94,5%-os volt. Az Egyesült Államok Gyógyszerhatóságának (FDA) elemzése szerint a Moderna oltásának hatásossága egyetlen adag beadása után 14 nappal is körülbelül 92%-os. Azt azonban itt sem tudjuk, hogy ez mennyi ideig marad fenn, és előfordulhat, hogy az egyetlen adag oltás után kialakuló védettség kevésbé tartós.

Meddig maradok védett az oltás után?

Pontosan nem tudjuk, de nem örökké. Az adatok alapján a fertőzés ellen nyújtott védelem idővel egyértelműen gyengül, de egyelőre nem tudjuk jól megbecsülni, hogy egy konkrét személy védettsége várhatóan meddig tart ki az oltás után.

Kaphatok újabb oltást, ha a védettségem idővel csökken?

Magyarországon a két adag Spikevax (Moderna) oltást kapott emberek a második adag után négy hónap elteltével jogosultak ingyenes ismétlő (booster) oltásra, ami lehet ugyanaz az oltóanyag, vagy egy másik típusú vakcina is. Az EMA szintén engedélyezte a Moderna emlékeztető oltást, ők ilyenkor egy kisebb dózis (50 ug mRNS, vagyis az erdeti adag fele) adását javasolják, legalább hat hónappal a második oltás után.

Gyerekek kaphatnak oltást?

Jelenleg csak 12 év felett ajánlott. Felső korhatár nincsen. Nem azért nem ajánlott kisebb gyerekeknek, mert bennük kárt okozna, hanem azért, mert a hatását még nem vizsgálták ilyen korcsoportban. Ha már lesznek ilyen irányú vizsgálatok, akkor várhatóan kisebb gyerekeknek is adható lesz majd, vagy lesz “gyerekverzió” az oltásból.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, kifejezetten ajánlott is megkapniuk, hiszen ők vannak a leginkább veszélyben. Az oltás után kialakuló védettségük hasonlóan jó, mint a fiatalabb korosztálynak (kb. 86%-os).

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. Igen, be szabad adni. Amint teljesen meggyógyultál a fertőzésből, kérheted az oltást. A jó hír az, hogy a fertőzésen már átesettekben különösen hatékony az oltás, így valószínűleg csak egy adagot kell majd kapniuk belőle.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

Ha súlyos PEG (polietilén glikol) vagy PEG-származék allergiád van, az viszont lehet gond, mert az RNS ebben az oltásban is egy lipidburokba van “csomagolva”, ami PEG-tartalmú. Az összetevők teljes listáját itt találod (6.1 pont).

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem tilos az oltás beadása, de arról, hogy érdemes-e megkapnod, a várható előnyök és kockázatok mérlegelése után kell dönteni. Mindenképpen szólj előre annak, aki oltani fog, mert előfordulhat, hogy egy másik oltópontra irányít majd, ahol jobban fel vannak készülve arra az esetre, ha súlyos allergiás reakciód alakulna ki.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost.

Ha én leszek az a ritka eset, akinek súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciója lesz, akkor is be kell adni a második oltást?

Nem.

Ez az oltás gyakrabban okoz súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciót, mint más oltások?

Egyelőre nem tudjuk.

Ha mellékhatást tapasztalok, hol tudom jelezni?

Itt, az OGYÉI mellékhatás bejelentő oldalán.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha akut lázas betegséged, gyulladással járó fertőzésed van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok vagy szoptatok?

Várandósok és szoptató nők esetében nem vizsgálták a biztonságosságát, ezért egyértelmű gyártói ajánlás erre nincsen. Vemhes állatokban nem okozott problémát a beadása. Az, hogy a méhlepényen átmegy-e, illetve az anyatejbe bekerül-e, nem ismert.

Az oltást jelenleg a gyártó nem ajánlja terhesség vagy szoptatás esetén, de nem is tilos a beadása. Erről bővebben itt olvashatsz. Jelenleg az oltás várható hasznának és kockázatának mérlegelése után az orvosod dönthet róla, hogy érdemes-e beoltani téged a terhességed alatt, amennyiben ezt szeretnéd.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Igen, de előfordulhat, hogy csak csökkent mértékű védettséged alakul majd ki. Ebből az okból ilyen esetekben az alap oltási sor nem 2, hanem 3 oltásból áll. Az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, ezért nem veszélyes a beadása immunhiányban szenvedőknek.

Megkaphatom az oltást, ha autoimmun betegségem van?

A legtöbb esetben igen, de mindenképpen tájékoztasd erről az orvost, aki beolt majd, mert vannak olyan kezelések, amik miatt érdemes lehet az oltás időpontját halasztani (erről itt tudhatsz meg többet). . Mivel az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, akkor sem jelent rád veszélyt, ha esetleg a betegségedre olyan kezelést kapsz, ami elnyomja az immunrendszer működését.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, sok esetben akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz, de vannak olyan kezelések, amik miatt érdemes lehet az oltás időpontját halasztani (erről itt tudhatsz meg többet). A betegség miatt nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

A mutáns koronavírus törzsektől is megvéd az oltás?

A Moderna oltás esetében úgy tűnik, hogy az angliai vírus mutáció valószínűleg nem csökkenti jelentős mértékben a védőoltás hatékonyságát. A dél-afrikai variáns esetében nagyobb a valószínűsége, hogy az oltás csak csökkent védelmet ad majd ellene. Fontos kiemelni, hogy ez nem jeleneti azt, hogy az oltás hatástalanná vált volna, csak azt, hogy számítanunk kell rá, hogy valamivel kisebb lehet a hatékonysága a dél-afrikai mutánssal szemben.

Ha olyan mutációk terjednek el, ami ellen már nem véd megfelelően az oltás, akkor a gyártó ezeknek megfelelően átalakítja majd az oltásban levő mRNS-t, hogy újra hatékony legyen. Ebben az esetben ha teljes védettséget akarunk, akkor újra be kell majd adatni a vakcinát, hasonlóan az éves influenza oltásokhoz.

A kérdés-válaszok az EMA és a Moderna tájékoztatója, illetve az Allergic Living összefoglalója alapján készültek.

Címkék: RNS oltás, oltás, spike fehérje, tüskefehérje, Moderna, Spikevax, allergia, anafilaxiás reakció, mellékhatás bejelentés, terhesség, szoptatás, anyatej, mutáció, mutáns

Utolsó módosítás: