Mennyire sújtotta Magyarországot a járvány?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Lassan két éve élünk a koronavírus járvány befolyása alatt, a világ többi részével egyetemben. Vajon a többi országhoz képest mennyire sújtotta Magyarországot a járvány? Sokan betegedtek meg? Sokan haltak meg?

A megbetegedések száma, ahogy azt mindjárt részletezni fogjuk, nem jó, de nem is nagyon borzalmas.

A lakosság arányában mért halálozásban viszont sajnos dobogósok vagyunk. 2021. júliusában még azt írtuk, hogy csak Peruban hunyt el a lakosság nagyobb aránya, mint Magyarországon. E sorok írásakor (2022. február 19.) Magyarország a negyedik a világon az elhunytak arányát tekintve (megelőz minket Peru, Bulgária és Bosznia és Hercegovina). Vannak olyan versenyek, ahol elsőnek lenni nem dicsőség, és ez egy ilyen verseny.

Bár az adatok egy részéről csak becslések vannak, a lentebb írt számokra gondolhatunk úgy, mint egy alsó határra: ennyi ember legalább megfertőződött, ennyi ember biztosan meghalt.

Hányan fertőződtek meg itthon összesen, mióta tart a koronavírus járvány?

Nem tudni pontosan, hogy hányan fertőződtek meg, de a meglévő tudásunk alapján meg lehet becsülni.

Egyrészt tudjuk azt, hogy hány PCR teszttel bizonyított fertőzési esemény történt, ez a szám napra lebontva elérhető a koronavirus.gov.hu-n. Sajnos a honlap nem közös összesített adatokat, de a Wikipédiára 2021 szeptember 22-éig egy jótét lélek minden nap kigyűjtötte a koronavirus.gov.hu-n megjelenő adatok egy táblázatba. A 444.hu szintén naponta elmenti magának a számokat, amiket a honlapjukon közérthető formában közölne. Ha összeadogatjuk a koronavirus.gov.hu-n megjelenő napi új fertőzöttek számát, az jön ki, hogy eddig 998 488 emberről tudjuk, hogy valamilyen módon igazoltan elkapta a koronavírust, és be is került ezzel a hivatalos adatokba. Viszonyítás képpen, e sorok írásakor (2021. november 20.) 998 488 ember Magyarország lakosságának a 10%-a, tehát, száz emberből tíz kapta el úgy a vírust, hogy bekerült a hivatalos adatokba. Vannak azonban, akik bár elkapták a vírust, valami miatt nem tudunk róla. Például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelte át és emiatt nem lett letesztelve. Vagy erős tünetei voltak, de amikor elment a szaglása, nem kért tesztet, hanem otthon itta az ízetlen-bűzetlen kávét abban a biztos tudatban, hogy ő covidos, akkor meg minek kérjen rá tesztet. Megeshet, hogy valaki kétszer is bekerült a nyilvántartásba, ha volt olyan szerencsétlen, hogy újrafertőződjön, és arról is lett teszteredménye.

Összességében biztos, hogy 998 488 embernél többen kaptál el a koronát itthon, de ennyi ember legalább elkapta.

A 10%-os hivatalos átfertőződöttség más országokhoz képest közepes, Magyarország e sorok írasakor (2021.november 20.) a 46. az átfertőződöttséget tekintve. A közeli Csehországban például a lakosság 18%-a esett át hivatalosan a fertőzésen, amivel jelenleg a világon a hetedikek, de ez a szám Magyarországénál magasabb Szlovéniában (19%-kal hatodikok), és az Amerikai Egyesült Államokban (15%-kal 16-ikok) is. (Mindegyik itt említett százalék a worldometers.info adataiból lett számolva.)

A hivatalos átfertőződöttségi adatok szerint tehát a helyzet nem rózsás, de nem is borzalmas.

Azonban, ahogy fentebb is említettük, sokan nem kerültek bele a hivatalos statisztikákba. Itt már írtunk arról, hogyan lehet megbecsülni, hogy hány fertőzött van összesen, beleértve azokat, akik valamiért nem kerülnek bele a hivatalos adatokba. Pontosabb képet kaphatunk az átfertőződöttségről, ha megnézzük ezeket a becsléseket. Az Imperial College London (ICL) becslése alapján 7 469 989 (azaz majdnem hét és fél millió) fertőzési esemény történt eddig itthon, azaz a lakosság 77%-a átesett a koronavíruson. A kicsit más becslési módszer használó Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) számításai szerint “csak” 5 312 366 (több mint ötmillió) ember, azaz a lakosság 55%-a fertőződött meg. Akármelyik becslési módszert nézzük, abban biztosak lehetünk, hogy sokkal többen estek át a fertőzésen, mint azt a hivatalos adatok mutatják. Az 55 vagy 77% százalék nagyon magas szám. Azt jelenti, hogy a lakosság fele-kétharmada elkapta a koronát, azaz, a koronavírus terjedése elleni védekezés nem volt a legsikerebb.

Hányan haltak meg a koronavírustól itthon?

A hivatalos adatok szerint eddig 43 066 ember halt meg koronavírus-fertőzésben (e sorok írásáig, azaz 2022. február 19-éig). Ez a szám valószínűleg magasabb, mivel megeshet, hogy valaki nem került be a nyilvántartásba, mert valamilyen más betegség okozta a halálát, de ez a betegség nem lett volna halálos kimenetelű a koronavírus-fertőzés nélkül.

43 066 ember a lakosság 0,4%-at jelenti, tehát minden 1000 emberből 4 halt meg a koronavírus miatt. Mármint nem 1000 halottból 4-et a koronavírus vitt el, hanem 1000 élő emberből 4 a koronavírus miatt halt meg. A hivatalos fertőzöttségi adatokat nézve a fertőzöttek 2,5%-a hal bele a koronavírusba, azaz, minden 100 fertőzött közül 2-3 elveszti az életét. Mivel a fertőzésen átesettek száma magasabb lehet, mint ami a hivatalos adatokba bekerül, ez az arány valószínűleg kicsit alacsonyabb.

A 43 066 koronavírusban meghalt ember azonban még úgy is nagyon rossz szám, ha azt nézzük, hogy a lakosság hány százalékát vitte el a koronavírus. Jelenleg (2021. február 19.) Magyarországon hunyt a világon a negyedik legtöbb ember a koronavírus miatt.

Ha azt nézzük tehát, hogy hány embert veszítettünk el a koronavírus miatt, akkor hazánk nagyon rosszul áll a többi országhoz képest.

Címkék: járvány, halálozás, statisztika, fertőzöttek, számok

Utolsó módosítás: