Mennyire sújtotta Magyarországot a járvány?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Lassan két éve élünk a koronavírus járvány befolyása alatt, a világ többi részével egyetemben. Vajon a többi országhoz képest mennyire sújtotta Magyarországot a járvány? Sokan betegedtek meg? Sokan haltak meg?

A megbetegedések száma, ahogy azt mindjárt részletezni fogjuk, nem jó, de nem is nagyon borzalmas.

A lakosság arányában mért halálozásban viszont sajnos dobogósok vagyunk. 2021. júliusában még azt írtuk, hogy csak Peruban hunyt el a lakosság nagyobb aránya, mint Magyarországon. E sorok írásakor (2021. november 20.) Magyarország a hatodik a világon az elhunytak arányát tekintve (megelőz minket Peru, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Montenegro, és Észak-Macedónia). Vannak olyan versenyek, ahol elsőnek lenni nem dicsőség, és ez egy ilyen verseny.

Bár az adatok egy részéről csak becslések vannak, a lentebb írt számokra gondolhatunk úgy, mint egy alsó határra: ennyi ember legalább megfertőződött, ennyi ember biztosan meghalt.

Hányan fertőződtek meg itthon összesen, mióta tart a koronavírus járvány?

Nem tudni pontosan, hogy hányan fertőződtek meg, de a meglévő tudásunk alapján meg lehet becsülni.

Egyrészt tudjuk azt, hogy hány PCR teszttel bizonyított fertőzési esemény történt, ez a szám napra lebontva elérhető a koronavirus.gov.hu-n. Sajnos a honlap nem közös összesített adatokat, de a Wikipédiára 2021 szeptember 22-éig egy jótét lélek minden nap kigyűjtötte a koronavirus.gov.hu-n megjelenő adatok egy táblázatba. A 444.hu szintén naponta elmenti magának a számokat, amiket a honlapjukon közérthető formában közölne. Ha összeadogatjuk a koronavirus.gov.hu-n megjelenő napi új fertőzöttek számát, az jön ki, hogy eddig 998 488 emberről tudjuk, hogy valamilyen módon igazoltan elkapta a koronavírust, és be is került ezzel a hivatalos adatokba. Viszonyítás képpen, e sorok írásakor (2021. november 20.) 998 488 ember Magyarország lakosságának a 10%-a, tehát, száz emberből tíz kapta el úgy a vírust, hogy bekerült a hivatalos adatokba. Vannak azonban, akik bár elkapták a vírust, valami miatt nem tudunk róla. Például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelte át és emiatt nem lett letesztelve. Vagy erős tünetei voltak, de amikor elment a szaglása, nem kért tesztet, hanem otthon itta az ízetlen-bűzetlen kávét abban a biztos tudatban, hogy ő covidos, akkor meg minek kérjen rá tesztet. Megeshet, hogy valaki kétszer is bekerült a nyilvántartásba, ha volt olyan szerencsétlen, hogy újrafertőződjön, és arról is lett teszteredménye.

Összességében biztos, hogy 998 488 embernél többen kaptál el a koronát itthon, de ennyi ember legalább elkapta.

A 10%-os hivatalos átfertőződöttség más országokhoz képest közepes, Magyarország e sorok írasakor (2021.november 20.) a 46. az átfertőződöttséget tekintve. A közeli Csehországban például a lakosság 18%-a esett át hivatalosan a fertőzésen, amivel jelenleg a világon a hetedikek, de ez a szám Magyarországénál magasabb Szlovéniában (19%-kal hatodikok), és az Amerikai Egyesült Államokban (15%-kal 16-ikok) is. (Mindegyik itt említett százalék a worldometers.info adataiból lett számolva.)

A hivatalos átfertőződöttségi adatok szerint tehát a helyzet nem rózsás, de nem is borzalmas.

Azonban, ahogy fentebb is említettük, sokan nem kerültek bele a hivatalos statisztikákba. Itt már írtunk arról, hogyan lehet megbecsülni, hogy hány fertőzött van összesen, beleértve azokat, akik valamiért nem kerülnek bele a hivatalos adatokba. Pontosabb képet kaphatunk az átfertőződöttségről, ha megnézzük ezeket a becsléseket. Az Imperial College London (ICL) becslése alapján 7 469 989 (azaz majdnem hét és fél millió) fertőzési esemény történt eddig itthon, azaz a lakosság 77%-a átesett a koronavíruson. A kicsit más becslési módszer használó Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) számításai szerint “csak” 5 312 366 (több mint ötmillió) ember, azaz a lakosság 55%-a fertőződött meg. Akármelyik becslési módszert nézzük, abban biztosak lehetünk, hogy sokkal többen estek át a fertőzésen, mint azt a hivatalos adatok mutatják. Az 55 vagy 77% százalék nagyon magas szám. Azt jelenti, hogy a lakosság fele-kétharmada elkapta a koronát, azaz, a koronavírus terjedése elleni védekezés nem volt a legsikerebb.

Hányan haltak meg a koronavírustól itthon?

A hivatalos adatok szerint eddig 32 780 ember halt meg koronavírus-fertőzésben (e sorok írásáig, azaz 2021. november 20-áig). Ez a szám valószínűleg magasabb, mivel megeshet, hogy valaki nem került be a nyilvántartásba, mert valamilyen más betegség okozta a halálát, de ez a betegség nem lett volna halálos kimenetelű a koronavírus-fertőzés nélkül.

32 780 ember a lakosság 0,3%-at jelenti, tehát minden 1000 emberből 3 halt meg a koronavírus miatt. A hivatalos fertőzöttségi adatokat nézve a fertőzöttek 3,3%-a hal bele a koronavírusba, azaz, minden 100 fertőzött közül 3-4 elveszti az életét. Mivel a fertőzésen átesettek száma magasabb lehet, mint ami a hivatalos adatokba bekerül, ez az arány valószínűleg kicsit alacsonyabb.

A 32 780 koronavírusban meghalt ember azonban még úgy is nagyon rossz szám, ha azt nézzük, hogy a lakosság hány százalékát vitte el a koronavírus. Jelenleg (2021. november 20.) Magyarországon hunyt a világon a hatodik legtöbb ember a koronavírus miatt.

Ha azt nézzük tehát, hogy hány embert veszítettünk el a koronavírus miatt, akkor hazánk nagyon rosszul áll a többi országhoz képest.

Címkék: járvány, halálozás, statisztika, fertőzöttek, számok

Utolsó módosítás: