Mikor lesz már ellenszer?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

Két fő kérdés van, ami a járvány kezdete óta izgalomban tartott mindenkit: az egyik az volt, hogy mikor lesz oltás, ami megvéd minket a vírustól (ezekről itt olvashatsz), a másik pedig, hogy mikor lesz olyan kezelés, amivel a súlyosabb eseteket meggyógyíthatjuk. Szerencsére úgy tűnik, hogy az utóbbira sem kell már sokat várni.

A koronavírus ellen sokféle – már forgalomban kapható – hatóanyagot és újonnan fejlesztett gyógyszert is tesztelnek. A meglevő gyógyszerek bevetése a leggyorsabb, hiszen ezeket csak „le kell venni a polcról”. A sokféle molekula között egyre nehezebb kiigazodni, mert kipróbálásra váró hatóanyagból nincs hiány, és a kísérletek eredményei sokszor ellentmondanak egymásnak. Hogy lehet ez? Ráadásul minden hónapban jön egy hír, hogy bevált egy újabb kísérleti szer – akkor miért nincs még mindig gyógymód?

A látszólagos káosz oka az, hogy a klinikai kísérletek sajnos bonyolultak. Nem véletlenül piszmognak a kutatók egy-egy gyógyszerrel ennyit. Ha két kutatás eredménye ellentmond egymásnak, annak két oka lehet: az egyik az, hogy valójában nem ugyanazt vizsgálták (más dózis, időtartam, másféle hatóanyag, eltérő súlyosságú betegség, vagy más volt a kitűzött cél). A másik ok, hogy az egyik szimplán téved (mert mondjuk rosszul választotta meg a kontroll csoportot amihez viszonyít, vagy hibázott az eredmények elemzésekor), ilyen sajnos előfordul. Ismerve, hogy a tudomány így működik, ne éljük bele magunkat minden ígéretesnek tűnő csodaszerbe amiről hallunk, ha nem akarunk gyakran csalódni. A megbízható az, ami megalapozott és megismételhető. Megalapozott, mert a tudományos közösség véleménye szerint a felhasznált adatokban lehet bízni és a levont következtetés helyes. Még biztosabbak lehetünk benne hogy valami működik, ha egy másik, független kutatócsoport megismétli a vizsgálatot és hasonló eredményre jut.

Az elmúlt években rengeteg csodaszernek tűnő molekula nevét kellett megtanulnunk, csak hogy aztán nagyjából el is felejtsük a legtöbbet. Ezekkel a kísérleti kezelés rész foglalkozik részletesen.

Címkék: gyógyszer, ellenszer, védőoltás, kutatás

Utolsó módosítás: