Mindig kialakul immunitás ha megfertőződünk? Akkor is, ha végig tünetmentesek maradunk? Minek kell ilyenkor a védőoltás?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mindig kialakul immunitás, akkor is, ha tünetmentesen megy végig a fertőzés rajtunk. Azt, hogy ez meddig marad fenn, hetekig vagy évekig biztosít-e a vírus ellen védelmet, nem tudjuk biztosan, mert ez egyénenként változó lehet. A jelenlegi ismereteink alapján úgy tűnik, hogy a kialakuló védettség sajnos nem lesz nagyon tartós.

A szerológiai tesztek alkalmasak arra, hogy kimutassák, ha valaki már átesett a betegségen - akár tünetmentesen is - és van valamilyen szintű védettsége ellene. Ez jelenthet részleges védelmet (nem leszünk annyira betegek másodjára, mint először voltunk) vagy akár teljes védelmet is (egyáltalán nem betegszünk meg újra). Ezeknek a teszteknek egy része az oltás által kialakított antitestek mérésére is alkalmas, erről itt olvashatsz bővebben. Fontos tudni, hogy egyik sem életre szól: attól, hogy kimutatható az immunválaszunk most, nem garantált, hogy a most élvezett védettségünk idővel nem fog megkopni.

Egyelőre nem tudjuk, milyen hosszú ideig marad meg az immunitás, de az új kutatási eredmények alapján a legtöbb embernél ez körülbelül nyolc hónap. Ez alól sajnos akadhatnak kivételek, mert a kialakuló immunválasz egyénenként változó, és lesznek olyanok, akiknél gyengébb.

Minek a védetteknek az oltás?

Sajnos a vírussal szemben nem véd meg minket a védettségi igazolvány felmutatása. Ahogy az idő telik, a megszerzett védettségünk általában csökkenni szokott, és ez a koronavírus esetében is így van. Aki fél évnél régebben kapott oltást, vagy esett át a betegségen, annak valószínűleg már jelentősen megkopott a védettsége, ezért bizony van értelme beadatni egy (újabb) oltást.

Az is előfordulhat, hogy a vírus spontán mutációja miatt kialakul egy olyan új változat, amit a régebben képződött antitesteink nem olyan hatékonyan ismernek fel. Ebben az esetben a vírus elleni védelmünk kevésbé lesz majd tartós. Szélsőséges esetben akár az új vírus variánst célzó új védőoltások kifejlesztésére is szükség lehet, de jelenleg itt még szerencsére nem tartunk.

Címkék: immunrendszer, antitest, ellenanyag, szerológia, tesztelés, fertőzés, fertőző, fertőzött, kutatás, védőoltás, vakcina, védettség

Utolsó módosítás: