Mindig kialakul immunitás ha megfertőződünk? Akkor is, ha végig tünetmentesek maradunk? Ha lesz védőoltás, ilyenkor is be kell adatni?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mindig kialakul immunitás, akkor is, ha tünetmentesen megy végig a fertőzés rajtunk. Azt, hogy ez meddig marad fenn, hetekig vagy évekig biztosít-e a a vírus ellen védelmet, egyelőre nem tudjuk biztosan.

A szerológiai tesztek alkalmasak arra, hogy kimutassák, ha valaki már átesett a betegségen - akár tünetmentesen is - és van valamilyen szintű védettsége ellene. Ez jelenthet részleges védelmet (nem leszünk annyira betegek másodjára, mint először voltunk) vagy akár teljes védelmet is (egyáltalán nem betegszünk meg újra).

Egyelőre nem tudjuk, milyen hosszú ideig marad meg az immunitás, de az új kutatási eredmények alapján a legtöbb embernél ez legalább nyolc hónap. Ez alól sajnos akadhatnak kivételek, mert a kialakuló immunválasz egyénenként változó.

Ha sikerül kifejleszteni egy védőoltást, akkor azoknak nem szükséges beadatni, akik már találkoztak a vírussal, csak akkor, ha már nem mutatható ki szerológiai teszttel náluk az immunitás.

Az is előfordulhat, hogy a vírus spontán mutációja miatt kialakul egy olyan új változat, amit a régebben képződött antitesteink nem ismernek fel, így újra elkaphatjuk a betegséget. Ebben az esetben az új változat elleni védőoltást mindenkinek érdemes beadatni.

Címkék: immunrendszer, antitest, ellenanyag, szerológia, tesztelés, fertőzés, fertőző, fertőzött, kutatás, védőoltás, vakcina, védettség

Utolsó módosítás: