Mindig kialakul immunitás ha megfertőződünk? Akkor is, ha végig tünetmentesek maradunk? Ha lesz védőoltás, ilyenkor is be kell adatni?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mindig kialakul immunitás, akkor is, ha tünetmentesen megy végig a fertőzés rajtunk. Azt, hogy ez meddig marad fenn, hetekig vagy évekig biztosít-e a vírus ellen védelmet, nem tudjuk biztosan, mert ez egyénenként változó lehet.

A szerológiai tesztek alkalmasak arra, hogy kimutassák, ha valaki már átesett a betegségen - akár tünetmentesen is - és van valamilyen szintű védettsége ellene. Ez jelenthet részleges védelmet (nem leszünk annyira betegek másodjára, mint először voltunk) vagy akár teljes védelmet is (egyáltalán nem betegszünk meg újra).

Egyelőre nem tudjuk, milyen hosszú ideig marad meg az immunitás, de az új kutatási eredmények alapján a legtöbb embernél ez legalább nyolc hónap. Ez alól sajnos akadhatnak kivételek, mert a kialakuló immunválasz egyénenként változó.

Az is előfordulhat, hogy a vírus spontán mutációja miatt kialakul egy olyan új változat, amit a régebben képződött antitesteink nem ismernek fel, így újra elkaphatjuk a betegséget. Ebben az esetben az új változat elleni védőoltást mindenkinek érdemes beadatni.

Címkék: immunrendszer, antitest, ellenanyag, szerológia, tesztelés, fertőzés, fertőző, fertőzött, kutatás, védőoltás, vakcina, védettség

Utolsó módosítás: