Akkor most mi is van a tocilizumabbal?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

Mi ez? A tocilizumab (más néven atlizumab) egy úgynevezett monoklonális antitest típusú gyógyszer, amit infúzióban adnak a betegeknek. A monoklonális elnevezés azt jelenti, hogy a gyógyszerben található minden antitest molekula teljesen egyforma (a plazma esetében ez például nem így van, abban nagyon sokféle, különböző kórokozó ellen ható antitest található). Az antitesteket általában az immunsejtek termelik, de a tocilizumabot nem emberekből nyerik ki, hanem in vitro, steril laboratóriumi körülmények között nevelt sejtek állítják elő az antitestet, és a gyógyszert ebből készítik. 

Mit csinál? Ez az antitest nem a vírus ellen hat, hanem egy IL-6 nevű molekula receptorát ismeri fel. A tocilizumab kezelés a súlyos koronavírus fertőzéses betegekben előforduló citokin vihar gyógyítására szolgál. Ilyenkor a betegek testében hirtelen nagyon sok IL-6 (és más gyulladásos citokin)  termelődik, ami az egész szervezetet súlyosan érinti és akár halálos is lehet. A tocilizumab nem hagyja a sejtekhez kötődni a betegek szervezetében az IL-6-ot, így semlegesíti a káros hatását.

Mennyire jó? Egyelőre még keveset tudunk erről, mert még csak néhány klinikai kísérlet eredménye áll rendelkezésünkre. Ebben a kínai kísérletben csupán 21 súlyos vagy kritikus állapotú beteget kezeltek tocilizumabbal - kezeletlen kontroll csoport a vizsgálatban nem volt. Eredményeik alapján a tocilizumab kezelés hatására a betegek állapota jelentősen javult: egy nap alatt lement a lázuk, az ötödik napra sokat javult a vér oxigén szintje, és végül mind felgyógyultak a betegségből. Ez a magyar esettanulmány szintén a tocilizumab sikeres alkalmazásáról számolt be.

A kezelés hatékonyságát egy nagyobb esetszámú, palceboval kezelt kontrollcsoportot is tartalmazó kísérlet is vizsgálta. Ennek az eredményei viszont kiábrándítóak voltak: a közepesen súlyos, lélegeztetést még nem igénylő betegek esetében a kezelés nem tudta megállítani az állapotuk romlását, és nem csökkentette a halálozást.

Ezzel szemben egy másik klinikai kipróbálás azt találta, hogy a súlyosabb állapotban levő koronavírusos betegeknél a kezelés jelentősen csökkentette a halálozást. Ebben vizsgálatban 353 beteg kapott tocilizumabot, 48-an egy hasonló elven működő sarilumab nevű ellenanyagot, és 402 ember nem kapott ellenanyag kezelést.

Konklúzió: Úgy tűnik, hogy tocilizumab a közepesen súlyos állapotú koronavírusos betegeken nem segít, de a súlyos állapotúakon igen.

Címkék: gyógyszer, ellenszer, kutatás, kísérlet, tocilizumab, RoActemra, atlizumab, sarilumab, monoklonális antitest, IL6, interleukin 6, citokin vihar, citokin release szindróma

Utolsó módosítás: