Milyen mellékhatásai lehetnek egy oltásnak?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A gyógyszerekhez hasonlóan a legtöbb oltásnak is van valamilyen mellékhatása. Ezek szerencsére nem mindenkinél jelentkeznek, és csak nagyon ritkán súlyosak.

A fejlesztés alatt álló koronavírus elleni vakcinák klinikai kísérletei adnak némi támpontot arról, hogy milyen mellékhatásokra számíthatunk. Az oxfordi kutatók által fejlesztett ChAdOx1 nCoV-19 oltás esetében például a beadás helyén jelentkező enyhe érzékenység vagy fájdalom, illetve az általános kimerültség és fejfájás volt a legjellemzőbb. Ezek mind átmenetiek voltak, maximum néhány napig tartottak. A leggyakrabban jelentkező mellékhatás az oltás helyének érzékenysége volt (77%, összehasonlításképpen a másik oltást kapó kontroll csoportban ez az arány 58% volt).

A Pfizer és BioNTech RNS alapú oltása esetében hasonlók a tapasztalatok: az oltás helyén jelentkező fájdalom és az általános fáradtság volt a leggyakrabban tapasztalt mellékhatás.

Ezek a mellékhatások szerencsére inkább kellemetlenek mint veszélyesek, és egyáltalán nem szokatlanok, mert az immunrendszerünk aktiválódásának természetes velejárói. A védőoltások a legbiztonságosabb gyógyszerek közé tartoznak, ezért nagyon ritka, hogy bármilyen súlyos mellékhatást okoznának. Ezeknek a kockázatával itt foglalkozunk bővebben.

Címkék: oltás, védőoltás, immunitás, klinikai kísérlet, kutatás, mellékhatás

Utolsó módosítás: