Megkaptam a védettségi igazolványt. Akkor védett vagyok és indulhatok partizni?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A jelenlegi szabályok szerint a védettségi igazolványt nem akkor kapod meg, amikor kialakul nálad az immunitás. Azaz, attól, hogy megkaptad az igazolványt, még nem biztos, hogy védett is vagy. A védettségi igazolvány nem véd. Az immunrendszered véd.

Jelenleg három módon kaphatsz védettségi igazolványt:

Bármelyik is igaz rád, az nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban, amikor megkapod a védettségi igazolványt, védett is vagy.

Ahhoz, hogy az oltás kifejtse a hatását, mind a két dózisra szükség van (kivétel ez alól a Jannssen vakcina), és csak a második dózis megkapása után két héttel alakul ki a vakcina által nyújtott teljes védettség. A védettségi igazolványt azonban már az első oltás megkapása utána postázzák neked. Azaz, hamarabb a kezedbe kerül, minthogy ténylegesen kialakulna a védettséged. Ebben az esetben, a védettségi igazolvány nem azt igazolja, hogy védett vagy, hanem azt, hogy megkaptad az első oltást. Ameddig nem vagy két héttel a második oltás után, tekintsd magad nem védettnek.

Ha már megkaptad a második oltást, és kialakult az immunitás, akkor sem ajánlott elindulni partizni és elhagyni a maszkot, mivel oltottan is lehetsz tünetmentes fertőzött és megfertőzhetsz másokat is.

Ha nemrég estél át a fertőzésen, akkor valószínűleg van még megfelelő mennyiségű és minőségű ellenanyag a véredben ahhoz, hogy védett legyél. Azonban nem tudni, hogy a fertőzés legyőzése után meddig marad ez így, tehát, nem tudni, hogy meddig maradsz védett.

Az ellenanyag tesztek többsége csak azt tudja megmondani, hogy van vagy nincs egy adott ellenanyag a véredben. Azt azonban nem tudja megmondani, hogy ha van, akkor mennyi és milyen. Ehhez már speciálisabb teszteket kell készíteni. Az, hogy van ellenanyag a véredben, nem feltétlenül jelenti azt, hogy védett is vagy. Nem minden ellenanyag egyforma, nem mind tudja teljesen semlegesíteni (neutralizálni) a vírust, hanem csak egy részük: ezek a neutralizáló antitestek. Ha nincsen elég ellenanyagod ebből a típusból, nem biztos, hogy védett vagy.

Összefoglalva: A védettségi igazolvány nem véd meg, és nem szavatolja, hogy védett vagy.

Címkék: oltás, védettség, immunválasz, immunis, beoltott, védett, maszk, védettségi igazolvány, igazolvány, parti, átestem, oltakozás, teszt

Utolsó módosítás: