Mit tudunk és mit nem tudunk a kínai (Sinopharm) oltásról?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A kínai Sinopharm gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga (vagy R2D2-nyelven BBIBP-CorV) egy inaktivált koronavírust tartalmazó vakcina, amivel már Magyarországon is oltanak.

Ki kaphat ilyen oltást?

Az OGYÉI által kiadott magyar nyelvű alkalmazási előírás szerint az oltható vele, aki

Hány oltást adnak be?

A Sinopharm esetében is két oltást kap mindenki, ezek között 21-28 napnak kell eltelnie.

Hova adják be az oltást?

A többi vakcinához hasonlóan ezt is a felkar izomba kell beadni.

Mennyire hatásos az oltás?

A klinikai vizsgálatok (egyelőre nem publikált) eredményei alapján a hatásosságát körülbelül 79%-osra becsülik.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz. Ezektől nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Igen, ha nem az oltás valamelyik összetevőjére vagy allergiás. Az oltásba kerülő inaktivált vírust Vero sejttenyészeten termelik, így nincsen benne tojás.

Emellett dinátrium-hidrogén-foszfátot, sóoldatot, és nátrium-dihidrogénfoszfátot tartalmaz segédanyagként. Ezek nem szoktak allergiát okozni.

A leírása szerint az oltóanyag nem tartalmaz antibiotikumot vagy tartósítószert sem.

Hogyan működik?

A név mögött egy inaktivált koronavírus-tartalmú oltóanyag van. Ezt úgy készítik, hogy a vírust B-propiolakton oldattal kezelik, amitől elveszíti a fertőzőképességét (ha a vírus élőlény lenne, akkor azt is mondhatnánk, hogy az oldattól meghal).
Az ilyen oltásokba adjuvánst is tesznek: ez éri el, hogy az immunrendszer az inaktivált, harcképtelenné tett vírus ellen is reagáljon. Az adjuváns egy hordozó, hatásnövelő alkotóelem, amit azért tesznek az oltásokba, hogy az immunrendszerünket rábírják a kórokozóellenes immunválaszra. Főleg akkor kellenek, ha a kórokozó(részlet) önmagában nem vált ki elég hangsúlyos választ, vagyis az elölt vírust és vírus alegységet tartalmazó vakcináknál általában szükség van rá. Ebben az oltásban alumínium-hidroxid az adjuváns.

Mit tudunk róla?

A vakcina 1. és 2. fázis vizsgálatairól (arról, mi az 1. és 2. fázis ebben a posztunkban írtunk) 2021. januárjában jelent meg szakcikk. Az 1. fázis során 192 résztvevő segítségével vizsgálták, hogy a vakcina okoz-e mellékhatásokat. A 144 vakcinát kapó ember közül (a többiek placebót kaptak) 5-nél jelentkezett láz, további 9-nél egyéb enyhe mellékhatás, mint fejfájás vagy fáradtság. Súlyos mellékhatás nem volt. Az emberektől levett vérminta alapján a vakcinával beoltottak szervezete termelt koronavírus elleni antitesteket, vagyis az immunrendszer reagált az oltásra. Az 1. fázis során azt is nézték, hogy mekkora dózissal érdemes beoltani az embereket.

A 2. fázis során 448 résztvevőn vizsgálták, hogy vannak-e mellékhatások. A résztvevők közül 336 kapott a vakcinából, 112 pedig a placebóból. A vakcinával beoltottak közül 78 (a beoltottak 23%-a) tapasztalt valamilyen enyhe mellékhatást, a többségnek az oltás helye fájt, néhányan lázasak vagy fáradtak lettek. Súlyos mellékhatás nem volt. A vakcinát kapók szervezete itt is termelt ellenanyagokat, azaz, az oltás kivált immunválaszt (csak még nem tudjuk mennyire hatékonyat). A 2. fázis során azt is nézték, hogy az első oltás után hány nappal érdemes beadni a másodikat.

Ennek alapján a vakcina nem okoz súlyos mellékhatásokat, és kiváltja az immunreakciót.

Mit nem tudunk róla?

A 3. fázis eredményei még nem kerültek publikálásra. A 3. fázisban nézik majd meg, hogy mennyire hatásos az oltás, azaz, hogy akik megkapják, valóban kisebb eséllyel betegszenek meg koronavírustól, mint akik placebót kaptak. Ameddig nem jön ki a 3. fázisról tanulmány, addig nem tudjuk biztosan, hogy hány százalékos a vakcina hatásossága.

Mikor lehet oltatni vele itthon?

Ezt a vakcinát még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerszerügynökség, de az egyes tagállamok engedélyezhetik a saját határaikon belül, amit Magyarország meg is tett. Azaz, itthon hivatalosan is adható a Sinopharm vakcinája.

Címkék: oltás, vakcina, védekezés, védőoltás, kínai oltás, Sinopharm, BBIBP-CorV, kínai vakcina, terhesség, allergia, krónikus betegség

Utolsó módosítás: