Mit tudunk és mit nem tudunk a kínai (Sinopharm) oltásról?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A kínai Sinopharm gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga (vagy R2D2-nyelven BBIBP-CorV) egy inaktivált koronavírust tartalmazó vakcina, amivel már Magyarországon is oltanak. A Sinopharm többféle inaktivált koronavírus alapú vakcinát is készít, a nálunk kapható oltás a HB02 törzsből készült.

Ki kaphat ilyen oltást?

Az OGYÉI által kiadott magyar nyelvű alkalmazási előírás szerint az oltható vele, aki

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok vagy szoptatok?

Várandósok és szoptató nők esetében nem vizsgálták a biztonságosságát, ezért a gyártó nekik nem ajánlja az oltást. A Pfizer és a Moderna oltását viszont már kis számú várandós és szoptató nő is kipróbálta, erről bővebben itt olvashatsz.

Hány oltást adnak be?

A Sinopharm esetében is két oltást kap mindenki az alap immunizálás során, ezek között 21-28 napnak kell eltelnie. Jó tudni azonban, hogy (ahogy arról lentebb is írunk) az omikron variáns ellen a két adagos alap immunizálás sajnos jelentősen gyengébb védelmet ad, ezért érdemes megfontolni a egy harmadik oltás beadását is.

Hova adják be az oltást?

A többi vakcinához hasonlóan ezt is a felkarizomba kell beadni.

Hol fognak megszúrni?

Ahhoz, hogy beoltsanak, regisztrálnod kell a vakcinainfo.gov.hu-n. Ezután tudsz foglalni időpontot az EESZT oldalán. Az, hogy hol milyen oltás elérhető éppen változó lehet, de érdemes olyan helyet választanod, ahova könnyen eljutsz, mert a második adag oltást ugyanitt kapod majd meg (erre nem kell külön regisztrálni). Ha kérdéseid vannak az időpontfoglalással kapcsolatosan, a COVID-oltás időpontfoglalás - GYIK segít eligazodni.

Mit kell vinnem magammal az oltásra?

Személyazonosító okmányt, TAJ kártyát, és ezt a nyilatkozatot, kitöltve.

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. Igen, be szabad adni. Amint teljesen meggyógyultál a fertőzésből, kérheted az oltást.

Mennyire hatásos az oltás?

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján ez erdeti koronavírus törzs ellen a hatásosságát körülbelül 78,1%-osra becsülték. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a klinikai tesztben résztvevő önkéntesek majdnem mind fiatalok (átlagos életkor 36,1 év) voltak, és több, mint 80%-uk férfi volt. Az oltás hatékonyságáról a 60 év felettiek esetében a gyártó nem közölt adatot. Azóta azonban sok idő telt el, és sok új koronavírus variáns jelent meg, ezeknek egy része pedig olyan változásokat is tartalmaz, amik képesek valamekkora mértékben kijátszani a védőoltások hatására képződő antitestek egy részét, ami miatt a hatékonyság csökken.

Egy magyar tanulmány azt vizsgálta, hogy az oltottak szérumában mennyi olyan ellenanyag van, ami a koronavírus tüskefehérje sejtjeinkhez való kötődését gátolja. Azt találták, hogy az idősebb oltottak egy részében hiányoznak ezek az antitestek. Az adatok alapján úgy becsülik, hogy a 60 éves korban 25%, 80 éves korban pedig 50% lehet azoknak az aránya, akiknek a szervezete nem termel ilyen antitestet két Sinopharm oltás után. Mivel ez az oltás antitesteken keresztül fejti ki a vírus elleni védő hatását, azt gondoljuk, hogy ezek az emberek valójában nem igazán védettek. Ettől függetlenül lehetnek másféle antitestjeik is, de azokról nem tudjuk, mennyire hatékonyak a koronavírus ellen.

Egy másik tanulmány, ami az oltott emberek védettségére koncentrált, szintén azt találta, hogy 50 év felett ennek az oltásnak a hatékonysága kisebbnek tűnik, mint a Pfizer, AstraZeneca, vagy Szputnyik-V oltásoké (de a Sinopharm-mal oltottak még mindig jobb helyzetben voltak, mint azok, akik nem kaptak oltást!).

Mennyire hatásos az új koronavírus variánsok ellen?

Az omikron variánssal szemben a két adagos Sinopharm alap oltási sor által kiváltott antitestek vírus semlegísítő képessége jelentősen lecsökkent, ezért érdemes megfontolni a haramadik (akár más típusú) oltás beadását azoknak, akik két Sinopharm oltás kaptak. Ez az eredmény összhangban áll a más típusú inaktivált vírus alapú koronavírus oltásoknál tapasztaltakkal.

A delta variáns ellen két adag oltás továbbra is megfelelő védelmet adott, de némi csökkenés volt tapasztalható a hatásosságban (kb. 59%-os). Érdemes megemlíteni még, hogy ez a tanulmány kétféle inaktivált vírus alapú oltóanyag hatásosságát értékelte, amik körül az egyik a nálunk is használt Sinopharm, illetve hogy a 60 év feletti korcsoportot ebben a tanulmányban sem vizsgáltak.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz. Ezektől nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Igen, ha nem az oltás valamelyik összetevőjére vagy allergiás. Az oltásba kerülő inaktivált vírust Vero sejttenyészeten termelik, így nincsen benne tojás.

Emellett dinátrium-hidrogén-foszfátot, sóoldatot, és nátrium-dihidrogénfoszfátot tartalmaz segédanyagként. Ezek nem szoktak allergiát okozni.

A leírása szerint az oltóanyag nem tartalmaz antibiotikumot vagy tartósítószert sem.

Hogyan működik?

A név mögött egy inaktivált koronavírus-tartalmú oltóanyag van. Ezt úgy készítik, hogy a vírust B-propiolakton oldattal kezelik, amitől elveszíti a fertőzőképességét (ha a vírus élőlény lenne, akkor azt is mondhatnánk, hogy az oldattól meghal).
Az ilyen oltásokba adjuvánst is tesznek: ez éri el, hogy az immunrendszer az inaktivált, harcképtelenné tett vírus ellen is reagáljon. Az adjuváns egy hordozó, hatásnövelő alkotóelem, amit azért tesznek az oltásokba, hogy az immunrendszerünket rábírják a kórokozóellenes immunválaszra. Főleg akkor kellenek, ha a kórokozó(részlet) önmagában nem vált ki elég hangsúlyos választ, vagyis az elölt vírust és vírus alegységet tartalmazó vakcináknál általában szükség van rá. Ebben az oltásban alumínium-hidroxid az adjuváns.

Mit tudunk róla?

A vakcina 1. és 2. fázis vizsgálatairól (arról, mi az 1. és 2. fázis ebben a posztunkban írtunk) 2021. januárjában jelent meg szakcikk. Az 1. fázis során 192 résztvevő segítségével vizsgálták, hogy a vakcina okoz-e mellékhatásokat. A 144 vakcinát kapó ember közül (a többiek placebót kaptak) 5-nél jelentkezett láz, további 9-nél egyéb enyhe mellékhatás, mint fejfájás vagy fáradtság. Súlyos mellékhatás nem volt. Az emberektől levett vérminta alapján a vakcinával beoltottak szervezete termelt koronavírus elleni antitesteket, vagyis az immunrendszer reagált az oltásra. Az 1. fázis során azt is nézték, hogy mekkora dózissal érdemes beoltani az embereket.

A 2. fázis során 448 résztvevőn vizsgálták, hogy vannak-e mellékhatások. A résztvevők közül 336 kapott a vakcinából, 112 pedig a placebóból. A vakcinával beoltottak közül 78 (a beoltottak 23%-a) tapasztalt valamilyen enyhe mellékhatást, a többségnek az oltás helye fájt, néhányan lázasak vagy fáradtak lettek. Súlyos mellékhatás nem volt. A vakcinát kapók szervezete itt is termelt ellenanyagokat, azaz, az oltás kivált immunválaszt (csak még nem tudjuk mennyire hatékonyat). A 2. fázis során azt is nézték, hogy az első oltás után hány nappal érdemes beadni a másodikat.

Ennek alapján a vakcina nem okoz súlyos mellékhatásokat, és kiváltja az immunreakciót.

Mit nem tudunk róla?

A 3. fázis eredményei viszonylag későn, csak az oltás széleskörű alkalmazása után kerültek publikálásra. A 3. fázisban derül ki, hogy mennyire hatásos az oltás, azaz, hogy akik megkapják, valóban kisebb eséllyel betegszenek meg koronavírustól, mint akik placebót kaptak. A Sinopharm oltás esetében ez a megkésve publikált vizsgálat jó hatékonyságot (78,1%) mutatott, de továbbra is fennáll az a szépséghiba, hogy a vizsgálatban nagyon kevés 60 év feletti önkéntes vett részt, ezért valójában nem tudjuk, hogy náluk mennyire lehet hatékony az oltás. A magyar adatok alapján azt gondoljuk, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy nem alakul ki megfelelő védettsége az oltás után.

Mikor lehet oltatni vele itthon?

Ezt a vakcinát még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerszerügynökség, de az egyes tagállamok engedélyezhetik a saját határaikon belül, amit Magyarország meg is tett. Azaz, itthon adható a Sinopharm vakcinája.

Címkék: oltás, vakcina, védekezés, védőoltás, kínai oltás, Sinopharm, BBIBP-CorV, kínai vakcina, inaktivált vakcina, HB02 törzs, terhesség, szoptatás, allergia, krónikus betegség

Utolsó módosítás: