Beoltatnám magam Janssen oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Magyarországon eddig 6 gyártó koronavírus elleni oltása kapott engedélyt, ha oltást kapsz, ezek valamelyikével fogsz találkozni:

Ez a tájékoztató Janssen oltásról szól.

A Janssen vakcina működésének alapja szintén az, hogy a koronavírus felszíni tüske (spike) fehérjéje ellen indít be immunreakciót. Ehhez a fehérjét kódoló DNS-t egy módosított adenovírussal (Ad26) juttatják be a szervezetünkbe. Ezek az adenovírusok bennünk nem tudnak szaporodni, és nem betegítenek meg bennünket. Az oxfordi/AstraZeneca oltás, amit már az Európai Unió gyógyszerhatósága is engedélyezett, illetve a Szputnyik V szintén hasonló elven működik.

Két oltást is kapok?

Nem, ez a vakcina csak egy oltásból áll.

Hol fognak megszúrni?

Ahhoz, hogy beoltsanak, regisztrálnod kell a vakcinainfo.gov.hu-n. Ezzel az oltással legnagyobb eséllyel a háziorvosnál vagy mobil oltópontokon (oltóbuszokon) találkozhatsz majd.

Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a felkarizomba adják.

Mit kell vinnem magammal az oltásra?

Személyazonosító okmányt, TAJ kártyát, és ezt a nyilatkozatot, kitöltve.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

Erről még nincs adat, nem tudjuk.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget az oltás beadása után 14 és 28 nappal vizsgálták. A 28. napon az oltás a súlyos koronavírusos megbetegedéssel szemben ~85%-ban védett, a betegség ellen úgy általában pedig ~66%-ban. Ha csak 14 nap után vizsgálták a védettséget, akkor ~77%-os volt a védelem a súlyos, és ~67% az általában vett koronavírusos megbetegedés ellen.

Meddig maradok védett az oltás után?

Még nem tudjuk.

Gyerekek kaphatnak oltást?

Jelenleg csak 18 év felett ajánlott, felső korhatár nincs. Nem azért nem ajánlott gyerekeknek, mert bennük kárt okozna, hanem azért, mert a hatását még nem vizsgálták gyerekeken. Ha már lesznek ilyen irányú vizsgálatok, akkor gyerekeknek is adható lesz majd, vagy lesz “gyerekverzió” az oltásból.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, sőt! A vakcina ugyanolyan hatásos náluk is.

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni, de ha nemrég estél át a betegségen, akkor valószínűleg van még valamilyen szintű védettséged, ezért ráérsz beadatni később. A jelenlegi protokoll szerint azt, aki három hónapon belül bizonyítottan átesett a betegségen nem oltják be.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

A vakcina tartalmaz poliszorbát 80-at, ami egyes szakértők szerint allergén lehet (bár ez nem száz százalékosan bizonyított). Mivel ez az anyag gyakori összetevője kozmetikai szereknek és ételeknek, ha allergiás vagy rá, akkor nem most fog kiderülni, hanem már régen tudod. Az összetevők teljes listáját megtalálhatod a 6.1 alpontban.

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem tilos az oltás beadása, de arról, hogy érdemes-e megkapnod, a várható előnyök és kockázatok mérlegelése után kell dönteni. Mindenképpen szólj előre annak, aki oltani fog, mert előfordulhat, hogy egy másik oltópontra irányít majd, ahol jobban fel vannak készülve arra az esetre, ha súlyos allergiás reakciód alakulna ki.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost.

Ez az oltás gyakrabban okoz súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciót, mint más oltások?

Nem.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha akut lázas betegséged, gyulladással járó fertőzésed van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok?

Várandósok esetében nem vizsgálták a biztonságosságát, ezért egyértelmű ajánlás erre nincsen. Vemhes állatokban nem okozott problémát a beadása. Az, hogy a méhlepényen átmegy-e, illetve az anyatejbe bekerül-e, nem ismert.

Jelenleg az oltás várható hasznának és kockázatának mérlegelése után az orvosod dönthet róla, hogy érdemes-e beoltani téged a terhességed alatt, amennyiben ezt szeretnéd. Várandósok számára nálunk inkább a Pfizer illetve Moderna oltóanyagát ajánlják. Az Egyesült Államokban az ajánlás más, ott várandósokat is oltanak Janssen oltással, ami úgy tűnik, hogy ilyen esetben valamivel gyengébben működik, mint az mRNS alapú oltások.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Ez az oltás nem ajánlott immunhiányos betegség esetén, mert a hatékonyságát ilyen esetekben nem vizsgálták. A Pfizer és a Moderna oltóanyaga viszont beadható.

Igaz, hogy vérrögöt okozhat ez az oltás?

A lehetséges mellékhatások között a tájékoztatóban szerepel a thrombocytopeniaval társuló thrombosis-szindróma, vagyis a vérrögképződés alacsony vérlemezkeszám mellett. Ez nagyon ritkán fordul elő, és azt gondoljuk, hogy a kialakulásának hasonló okai vannak, mint az AstraZeneca oltáshoz kötődő hasonló eseteknek. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

A kérdés-válaszok az EMA tájékoztatója, illetve az Allergic Living összefoglalója alapján készültek.

Címkék: vakcina, oltás, vektor vakcina, adenovírus vektor, Ad26, Johnson, Janssen, terhesség, várandósság, trombózis

Utolsó módosítás: